Wormensnack tegen de suikerdip

Soms fiets je duizend keer door dezelfde straat en ineens ontdek je iets wat je nog nooit eerder hebt gezien. Ik moest wel stoppen en binnenlopen bij Sweets and Insects, een winkel met deze bijzondere etalage, met gezellige sprinkhaan en twee vrolijke wormen:

Insects & Sweets Amsterdam
Sweets & Insects, Amsterdam

Om het nog intrigerender te maken, had iemand er ook  ‘Insectbar’ bij geschreven, maar volgens de jongen achter de toonbank was dat voor de grap. (Voor de Neerlandici onder ons: ik had mij al op een ‘Erik of het Klein Insektenboek’-achtige wijze een chagrijnige krekel en een dronken tor aan de toog voorgesteld.)

Erik of het Klein Insectenboek, Godfried Bomans (1941)
Erik of het Klein Insectenboek, Godfried Bomans (1941)

Dat was het dus niet. Wat dan wel? Rechts bij binnenkomst was de ‘sweets’-afdeling met Oud-Hollandsch snoep (denk: boterbabbelaars en zuurstokken). Vervolgens dacht ik dat ik in een grow-shop was beland (vanwege die groene wand), totdat ik de bakjes op de toonbank zag.

toonbank Sweets and Insects
Sweets and Insects

Het waren proefbakjes met meelwormen met knoflooksmaak en ‘classic paprika’ sprinkhanen (zonder pootjes). Die zijn gevriesdroogd, vertelde de vriendelijke verkoper, zodat ze lekker knapperig zijn. Ze komen bovendien van een kwekerij in Ermelo, dus het transport is relatief milieuvriendelijk.

In mijn groene bubbel kom ik de laatste jaren al regelmatig wormen-cupcakes of insecten-bitterballen tegen, gepresenteerd als duurzaam en eiwitrijk alternatief voor vlees. Ook op reis komt er regelmatig een geleedpotige of ongewervelde voorbij in een restaurant of buffet. In veel landen staan insecten immers al net zo lang op het menu als hier in Nederland de karbonade of speklap. Ik herinner me van een reis naar Congo een jonge, Nederlandse diplomaat die zijn bord nog eens een extra volschepte met dampende mbinzo, een nationaal gerecht van lekker vette rupsen in hete saus.

Ik had het er nooit zo mee, maar ik moet zeggen: de geroosterde paprika-sprinkhaan deed best wel aan Croky chips denken. Insecten zijn dus vanaf nu voor mij zeker een alternatief voor de zoete of vette snack om vier ‘s middags. Alleen de prijs… Een zakje van 20 sprinkhanen kost 7 euro. Het voordeel is wel: gedachteloos wegkauwen zal niet gebeuren.

Weet iemand hoe de insecten aan hun einde komen? Hoe worden ze ‘geslacht’? 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *