Suikervrije en toch feestelijke verjaardagstaart

Man P. vierde zijn verjaardag. Voor mij is niks zo erg als een verjaardagsfeest waar geen taart wordt geserveerd, ook al zijn er excuses als ‘we gaan toch zo lunchen  met z’n allen’ of ‘we beginnen zo met de borrel en de hartige hapjes’.

Ik sta dus altijd de avond voorafgaand aan een feestje tot een uur of drie ‘s nachts in de keuken, want ik begin altijd pas rond tien uur ‘s avonds. Taarten bakken is als schrijven, je hebt er rust en afzondering voor nodig.

Ik heb een paar klassiekers op mijn repertoire:

Het basisrecept dat ik ooit van mijn zus heb gekregen: 250 gr (zelfrijzend) meel, 200 gr boter, 200 gr suiker, 3 of 4 eieren en een snuf bakpoeder. Hieraan kun je alles toevoegen wat je in huis hebt om er een taartbonanza van te maken: chocola, fruit, noten, jam, room.

taart lisette kreischer

De vegan-taarten van Lisette Kreischer zien er niet alleen fantastisch uit, ook als je ze niet zo weet te stylen als zij dat doet (zie de foto hiernaast, die heb ik van haar website geplukt). Ze mislukken bovendien nooit. Ik zou denken dat vegan-baksels met scheikundige precisie samengesteld moeten worden om het effect van boter en eieren te compenseren, maar Lisettes recepten hebben een losse zwierigheid die het leven veel vreugde geven.

Haar bananencake, pompoenmuffins en worteltjestaart zijn altijd een hit, aan wie ik ze ook serveer. Alleen, net als het basisrecept voor cake, bestaan die recepten voor bijna een derde van hun vaste volume aan suiker (of stroopvarianten, zoals agave- en rijststroop).

Dit jaar dus geen Lisette-taart voor de verjaardag van Man P.. In mijn kookboeken vond ik geen oplossing, maar uiteindelijk een recept gevonden voor suikervrij bananenbrood bij Laura’s Bakery.

Om van het brood een taart te maken, heb ik het in een ronde vorm gebakken, met kokossnippers door het deeg in plaats van de chocola uit het recept. Kleuter S. en peuter L. hielpen mee. Dat betekent dat er ergens nog een stukje eierschaal in de taart zit, maar dat heeft niemand gemerkt. We hebben de bananentaart bestreken met slagroom zonder suiker en bestrooid met kokos. Er waren eigenlijk ook nog verse frambozen voor de garnering, maar die had peuter L. snel opgegeten. Hetzelfde gold voor de bosbessen.

Gelukkig waren de kaarsjes niet eetbaar, en kon de taart daarmee alsnog gedecoreerd worden. Slingers, feesthoedjes, rolfluitjes en ballonnen omlijstten het geheel. De jarige was blij, de bakkers waren blij, en de zoete smaak dachten we er gewoon bij. Onze beleving van zoet in relatie tot feest en gezelligheid blijken we dus ook best te kunnen foppen.

P.S. het worteltjestaartrecept van Lisette uit ‘Ecofabulous koken in alle seizoenen’ heb ik uiteindelijk ook nog gemaakt. Zonder de suiker uit het recept, maar met extra veel geraspte wortel en kaneel. Conclusie: de textuur blijft hetzelfde en zonder suiker proef je de andere smaken beter.

 

 

 

 

 

 

 

One Reply to “Suikervrije en toch feestelijke verjaardagstaart”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *