Suikervrije lunchdate

Man P. had een idee. We zouden met z’n tweeën lunchen in de stad. Nu ben ik dus eigenlijk een achter-mijn-bureau-luncher, maar ook nog eens geen fan van de Nederlandse eetcafé-lunchcultuur van enorme hompen afbakbrood, plakken zweetkaas, de grote lik Sligro-humus en het verplichte blaadje sla als ‘garnering’.

Misschien komt het ook doordat ik in mijn studententijd werkte bij een café waar we broodjes zo moesten beleggen dat het ‘veel leek, maar weinig was’: met de sla en kaas zo veel mogelijk uitstekend over de randen.

In de koffietenten die de stad overspoeld hebben de laatste jaren, is het niet veel beter gesteld met de als ‘sandwich’ aangeprezen voorverpakte slappe sneetjes, zacht geworden door de mayo en schijfjes tomaat. (Zelfs Jamie Oliver schreef al: als je gaat picknicken, altijd de tomatenschijfjes apart, anders worden brood en kaas zompig).

Gelukkig is er Gartine. Een pijpenlaatje in een steegje vlakbij het Spui. Ze maken hartige soezen met makreel en zes soorten sla, en cake van rozemarijn en courgette, dat soort werk. En alles uit hun eigen moestuin. En ze serveren ook nog eens zelfgemaakte limo en icetea.

Naast ons zat een Engelse toeriste aan een high tea (we hadden al zo lang door de stad gelopen dat het theetijd was toen we gingen lunchen). Ik vind het altijd heel stoer als mensen in hun eentje enorm uitpakken met eten in restaurants. Niet verscholen in een hoekje achter de telefoon snel een broodje wegwerken, maar jezelf uitgebreid trakteren.

De high tea leftovers

De high tea for one was zo uitgebreid dat ze nog de helft van alle petit fours en minitaartjes over had. Ze bood ze aan ons aan en wij zeiden natuurlijk geen nee. De twee vorkjes waren helaas niet nodig, eentje was genoeg. De mensen van Gartine keken mij een beetje meewarig aan (niet té, want daarvoor zijn ze te aardig en beleefd).

De high tea smaaktest

Van de weeromstuit bestelde Man P.    ook nog de grote versie van de cocos-cheesecake.

Op de andere plek naast ons bestelde een Japans stel de hartige high tea. Die nemen we de volgende keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *