Suiker in China: gerookte mandarijnen en supermangoshakes

Hoe zit het met suiker in China? Op bezoek bij vriendin L. in Guangzhou kwam ik het volgende tegen:

De traditionele snoepvariant: gerookte mandarijnen
Door toevoeging van suiker maak je fruit langer houdbaar. Ik denk dat op die manier de eerste soorten snoep zijn ontstaan. Tijdens een stadswandeling door Guangzhou kwamen we langs een winkel met honderden zakken met noten en snoepfruit.

Shoppen in Guangzhou
Shoppen in Guangzhou

Het werd een grote zak met zachte, gerookte mandarijntjes. Op de foto hierboven zie je ze nog in een blik liggen. Het is aan de onderkant geperforeerd en zo gaat het op een smeulend vuur. Kruiden en suiker erbij en klaar is je snack.

Afrekenen snoepmandarijntjes China
Vriendin L. vraagt in het Chinees naar de prijs van de zak mandarijntjes

Waarom een hipster zijn als je ook een hipstar kunt zijn?

In China is de verpakking bijna net zo belangrijk als de inhoud. Deze Hipstars chocolade zal het goed doen onder de kerstboom dit jaar:

Chocola in supermarkt, Guangzhou, China
Op de Brad Pitt & Angelina Jolie-variant hadden ze wel wat korting mogen geven, of wordt het juist een collector’s item?

Glimmende groente

Met een halogeenspotje erop oogt ook een knoestige zoete aardappel als een begerenswaardig culinair sieraad, zeker als-ie is ingepakt in fonkelend cellofaan.

Groente en fruit in plastic, China
Plastic wordt in China nog niet apart opgehaald en gerecycled

Fruit: een totaalexperience

In de betere supermarkt staan hoge tafeltjes met barkrukjes, waar je stukjes van allerlei soorten fruit kunt proeven. Een medewerker staat voor je klaar om de cloche open te schuiven. Ik zag diverse mensen alle tafeltjes afgaan en dan quasi nonchalant de ronde opnieuw beginnen. Waarom ook niet?

Supermarkt, Guangzhou, China
Fruit als delicatesse, met bijbehorend prijskaartje

Kinderen: zoet en hartig

Voor de kinderafdeling geldt ook: de snoepbeleving begint bij het plaatje. In tegenstelling tot het Nederlandse snoepassortiment kun je bij de meeste verpakkingen niet naar binnen kijken. Ik heb dus niet echt kunnen ontdekken wat Chinese kinderen precies snoepen, behalve als er een Engelse vertaling beschikbaar was. En dan zag ik vooral jelly beans, die ik in het Nederlands zou omschrijven als ‘gekleurde, gelachtige minicapsules gevuld met opgedroogde, zoete gelei’.

panda jelly beans China
Jelly beans, in Nederland nooit echt doorgebroken als snoepgoed, zag ik wel veel in Chin

Voor kinderen zijn er ook hartige snacks. Een topper in het assortiment is de floss van gedroogd varkensvlees. Het zijn gedroogde, donzige sliertjes varkensvlees met een zoetig smaakje. Met een beetje fantasie doet het inderdaad aan candy floss (suikerspin) denken.

Kindersnack in Guangzhou, China
De hartige varkensvlees-suikerspin original of met wortelsmaak

On the go: supermangoshakes

In de winkelstraten zie je met name zoete concept-snackshops voor volwassenen. Een persoonlijke favoriet van vriendin L. is de mangoshakeshop. Ze maken er verse mangoshakes met niks dan mango, en, oké, een toef slagroom erbovenop, indien gewenst. Leuk detail is de toevoeging van de stukjes mango.

Supermangoshake China Guangzhou
Supermangoshake in Guangzhou, China. Zelfs voor twee personen aan de overdadige kant.

Dit wordt het in 2018: Japanse thee-snoep

Voor de echte snoeptrends en visie op de snoeptoekomst, moet je natuurlijk bij de Chinese millennials en Generatie Z zijn. Die zag ik in de winkelcentra in rijen voor de Japanse Matcha-kraam staan. Matcha is kort gezegd Japanse groene thee in poedervorm. Alle bijzondere gezondheidseffecten en de eeuwenoude rituelen rond het bereiden van deze thee (met een garde van bamboe) laat ik voor nu even buiten beschouwing.

macha ijs China
Macha-ijs: een kruisbestuiving tussen gezondheidsgoeroe Rens Kroes en Janny van Heel Holland Bakt

Je kunt kiezen uit matcha-tompouces, matcha-petit fours, match-pannenkoeken, matcha-tiramisu en zelfs matcha-tosti’s. Ik durf te voorspellen dat deze trend van semi-gezond lekker binnen twee jaar ook naar Nederland komt.

Starbucks: onontkoombaar

Voor buitenlandse toeristen zoals ik zijn de varkensvleessnippers en gerookte mandarijntjes leuk om te fotograferen, maar wat echt in opkomst is: de Starbucks. Alleen al in Shanghai schijnen meer dan 600 vestigingen van Starbucks te zijn. Ook in de Starbucks die wij bezochten in Guangzhou stonden mensen in de rij voor een Latte en een New York cheese cake. Misschien die binnenkort serveren met een topping van pork meat floss?

Foto bovenaan de pagina: mandarijnen op ijs, geserveerd als dessert van het huis in een restaurant in Beijing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *