Nieuw: chocolade hazelnootpasta met 80 procent minder suiker

Man P. kwam gisteren thuis met iets nieuws, ‘alleen gekocht om uit te proberen voor je blog’, zei hij. Het was een pot Blue Band hazelnootpasta met 80% minder suiker.

Chocopasta is naast hagelslag nogal een ‘dingetje’ bij ons thuis.

Het laatste zetje voor de No Sugar Challenge kwam op een zondag om half zes ‘s middags, toen ik nog even snel naar de Lidl fietste om appels te kopen voor school en terugkwam met een grote pot ‘Mister Choc Duetti’. Deze ‘pasta met hazelnoten en cacao’ bestaat uit:

Suiker
Plantaardige olie (raapolie en palmolie)
7% hazelnoten
4% cacaopoeder
3% melkpoeder

En dan nog wat klein spul, zoals calciumcarbonaat (krijt) en goedjes waarvan je de naam vaker voorbij zien komen, maar waarvan ik geen idee heb hoe ze eruit zien: vulstof, emulgator en lecithinen.

Zoals je misschien wel weet, staan de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid op het etiket. Vreemd genoeg worden van de twee grootste bestanddelen niet de percentages genoemd: suiker en olie.

Waarom niet? Dat vroeg ik me al een tijd af, en ik las het antwoord laatst in een column van wetenschapsjournalist Wim Köhler in NRC. Het is heel simpel:  het staat er niet bij, omdat dat niet hoeft van de EU. Alleen van ingrediënten die op het etiket te zien zijn, of in de naam van het product voorkomen, moet de hoeveelheid vermeld worden.

Je kunt wel via een omweg zien hoeveel suikers een pot chocopasta bevat. In de tabel met de ‘gemiddelde voedingswaarde’ staat altijd het aantal gram suikers vermeld, als onderdeel van de koolhydraten. Dat zijn dus niet alleen de vrije suikers (het aantal toegevoegde suikerklontjes), maar ook de suikers die van nature voorkomen in bijvoorbeeld melkpoeder. Het geeft in ieder geval een goede indicatie.

Mijn pot Mister Choc Duetti bestaat uit 57 gram suikers per 100 gram. Een pot Nutella bevat overigens net zo veel suikers. Maar blijkbaar doet Nutella toch iets slims met de smaakstoffen, want Mister Choc smaakte vooral naar suiker en vet.

De Blue Band hazelnootpasta bevat nog geen 6 gram suikers per 100 gram smeersel. Hoe kan dat?

Op de website blueband.nl (onderdeel van Unilever) lees ik:

Blue Band heeft een hazelnootpasta ontwikkeld zonder toegevoegde suikers. Hierdoor zit er 80% minder suiker in, in vergelijking met de meeste andere hazelnootpasta’s in Nederland. We hebben suiker vervangen door twee zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. Zo behoudt onze hazelnootpasta haar zoete karakter, maar scheelt het wel een hoop suiker.

Zoetstoffen ‘van natuurlijke oorsprong’ dus. Zoetstof erythritol is de belangrijkste suikervervanger, lees ik op het etiket. Erythritol komt van nature voor in peren en meloenen. Je vindt het in poedervorm onder de merknaam Sukrin bij de natuurwinkel. Het levert geen calorieën en heeft nul effect op je bloedsuikerspiegel. Perfect! Waarom vervangen we niet alle biet- en rietsuiker door erythritol?

Het zou ons eten een stuk duurder maken:

Een zak Sukrin erythritolpoeder van 400 gram kost 9,99 euro. Omgerekend is dat dus bijna 25 euro voor een kilo.
Een kilo kristalsuiker kost in de supermarkt 59 cent

Gezonder eten heeft altijd een prijs:

Blue Band erythritol-chocopasta kost bij Albert Heijn 9,11 euro per kilo. Nutella 6,65 euro per kilo.

Man P. zocht nog wat verder op internet over de Blue Band-pasta en kwam uit bij een uitgebreide review door voedingsdeskundige Monique van der Vloed. “Meukvrij met Monique’ is haar motto. Ze onderzoekt op een no-nonsense-manier de gezondheidsclaims van de voedselindustrie. Blue Band-pasta is weliswaar duurder dan de gewone suikerpasta, maar eigenlijk te goedkoop voor echte eythritol. Monique vermoedt dat de erythritol synthetisch is en belde de klantenservice van Blue Band, die dat wist te bevestigen noch ontkennen.

Man P. is intussen best tevreden over de smaak en structuur van de erithrytolpasta, met maar liefst 13% hazelnoot en 7% cacao. De pot is althans bijna leeg. Ik ben benieuwd of het bij deze eenmalige ‘testaankoop voor je blog’ blijft.

One Reply to “Nieuw: chocolade hazelnootpasta met 80 procent minder suiker”

  1. Waarom probeer je zelf niet iets te maken? Er zijn vast wel recepten te vinden en dan je het maken hoe je wilt en wellicht ook nog gezonder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *