Merci dat jij van suiker bent

Man P. had een doos Merci gekregen als bedankje voor zijn vrijwilligerswerk in de buurt. Ferrero Rocher was Merci, daar droomde ik als kind van. (Reclame werkt dus echt, de filmpjes met het liedje ‘Merci dat jij er bent’ zitten sinds de jaren negentig vastgebeiteld in mijn hersenen).

Zo’n stralende oma die van haar kleinkind zo’n luxe cassette met acht ‘verschillende chocoladespecialiteiten’ overhandigd krijgt en daarbij kijkt alsof ze een klomp goud in ontvangst neemt. Ik wou dat kleinkind zijn.

Inmiddels heb ik in allerlei hoedanigheden Merci in ontvangst mogen nemen. Meestal in iets minder hemelse, maar net zo welgemeende omstandigheden. Denk aan een aandoenlijk naar de grond kijkende snuffelstagiair of een groep vrijwilligers in een zaaltje met TL-verlichting.

Merci alle smaken Storck
‘Enjoy piece by piece our carefully selected high quality chocolates, delicate fillings and unique recipes’

Hazelnoot-praliné. Melkchocolade. Amandel-hazelnoot. Melk-praliné. Pure chocolade. Marsepein. Pure chocolademousse. Mokka-room. Welke smaak is jouw favoriet? Mijn favoriete smaak was marsepein.

Afgaande op de lege verpakkingen is Man P. het meest gecharmeerd van de hazelnoot-praliné. De melkchocolade vindt hij duidelijk te gewoontjes.

Merci, een merk van de Duitse fabrikant Storck, is met zijn tijd meegegaan. Je kunt ringtones downloaden van het Merci-lied, een verpakking bestellen met je eigen foto erop en bijpassende wallpapers installeren op je computer of telefoon.

merci-wallpaper-voor-je-humor-desktop
‘Voor je humor’-wallpaper voor de bureaubladachtergrond op je computer. Er is ook ‘Voor je glimlach’ en ‘Voor je vertrouwen’.

Kijk ik naar de ingrediëntenlijst op de verpakking, dan zie ik suiker vooraan staan. Dat betekent dat suiker het hoofdbestanddeel is van de ‘chocoladespecialiteiten’.

De voedingswaardetabel bevestigt dat. Van elke 100 gram Merci die je eet, is 48 gram pure suiker. Per reepje is dat 7% van de totale hoeveelheid suiker die je op een dag binnen mag krijgen; tweeënhalf suikerklontje. De ‘luxe geschenkdoos’ van Man P. bevat 32 reepjes. Niet allemaal achter elkaar opeten dus, s’il vous plaît.

UPDATE 20-02018
Ik vroeg via het klantenserviceformulier op de website van Merci of zij ook overwegen om hun producten wat minder gesuikerd te maken. Dit is het antwoord:

mail klantenservice Merci
mail klantenservice Merci: niet gespecialiseerd in (suikervrije) alternatieven

Merci schrijft dat de samenstelling van hun chocolade niet anders is dan die van andere ‘vooraanstaande chocoladeproducten en -merken’. Met andere woorden: ze kijken naar concurrerende merken en zullen pas met iets nieuws komen als andere fabrikanten dat ook doen. Zou er dan helemaal geen verdienmodel zijn voor minder gesuikerde ‘vooraanstaande chocoladeproducten’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *