Mars geeft energie…als de snoepautomaat het doet

Mars. Er was een tijd dat mijn vader regelmatig een Mars in zijn auto had liggen, om te eten als tussendoortje. Mijn zusjes en ik keken vol ontzag naar die reep in zwartglanzend papier op het dashboard. Het kwam niet in ons op om eraan te komen, want Mars was voor grote mensen. We geloofden oprecht dat de Mars de toch al bovenaardse krachten van onze vader versterkte. Mars geeft energie, was niet voor niets de succesvolle slogan.

Er gingen jaren, decennia voorbij dat ik niet aan Mars heb gedacht. Totdat ik op een vrijdagavond nog op mijn werk ben. De rest van de collega’s is al naar huis, maar ik wilde per se nog iets afmaken. Ik loop naar de koffiemachine en passeer de snoepautomaat. Het licht is gedimd, de automaat is zo goed als leeg, op twee rijtjes Marsen na. Ik voel een euro in mijn broekzak. Dit heeft zo moeten zijn. Ik weet het, ik mag geen suiker, dus zeker geen Mars, maar hé, Mars geeft energie. Of anders geef ik de Mars aan Man P., die kan vast ook energie gebruiken.

Mars stilt de stevige trek
Een Mars moet je eten in een zo groot mogelijk formaat

Ik doe de euro in de machine, tik het getal in en de Marsreep schuift naar voren. En blijft hangen voor de val. Ik schud nog even aan de zijkant van de automaat, maar die blijkt zwaarder dan gedacht. Er is niemand meer in het pand om mee te helpen schudden. Ik zie een nummer dat je moet bellen in geval van storing, maar om nu op vrijdagavond te bellen dat mijn heimelijke Mars vastzit?

We zullen nooit weten wie de Mars zou hebben opgegeten. Ik kan achteraf zeggen dat ik die Mars natuurlijk aan mijn vader had gegeven. Voor op het dashboard.

Mars geeft je energie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *