Koemelkvrije week op kantoor

Sinds mijn suikervrije bestaan is begonnen, waardeer ik de cappuccino op onze redactie nog meer dan gewoonlijk. De cappuccino is geen bijproduct meer bij koffiebroodje of koekje, maar een genot op zichzelf.

Totdat alle melk ineens verdwenen was uit de voorraadkast.

Even later doken de melkpakken weer op, op de redactiekeukentafel. Ze waren onherkenbaar gemaakt en voorzien van indringende teksten als ‘Wist je dat er 5000 liter water nodig is om 1 liter melk te produceren’?

We kregen daarna een mailtje met duidelijke boodschap:

Koemelk drinken kan echt niet meer, dat is zo 2011. Er zijn genoeg alternatieven die grondstoffen vele malen efficiënter omzetten in melk en dat ook nog eens doen zonder onnodige kalversterfte, dierenleed en überhaupt geen dieren betrekken bij de productie die broeikasgassen uitboeren en ruften. 

We proberen ons redactieproces zo duurzaam mogelijk in te richten, met gerecyclede meubels, vloerkleed van visnetten, fairchain koffie en natuurlijk afvalscheiding. Maar de pakken melk jagen we er inderdaad met z’n allen doorheen. Als de melk op is, merk je dat meteen aan het collectieve humeur.

Ook merkte ik hetzelfde verschijnsel als met de spaarlamp: omdat die minder stroom verbruikt, laten mensen ‘m makkelijker branden. Dat heb ik ook met onze cappuccinomelk. Die is biologisch, dus iets vriendelijker voor de weidebloemen, weidevogels en de koeien zelf. De CO2-uitstoot is ook zo’n 10 procent minder. Dus merk ik dat er onbezorgd meer van drink.

Tot gisteren dus. De komende week gaan we op de redactie als echte barista’s testen welke sojamelk en havermelk het beste schuim opleveren.

Qua suikergehalte ga ik er overigens niet echt op achteruit.

Melk bevat melksuiker en dat noem je lactose. Lactose vind je in de melk van alle zoogdieren. De halfvolle biokoemelk van Arla bevat 4,7 gram lactose per 100 ml, lees ik op het pak in mijn koelkast. De houdbare, volle biokoemelk van AH bevat (logischerwijs) ongeveer evenveel: 5 gram lactose per 100ml.

Volgens mij is het vooral het vleugje zoet, plus de verdunning van de koffie en de schuimtextuur die de cappuccino onderscheiden van espresso (zoals jullie merken ben ik niet zo’n koffiekenner en -liefhebber die omfietst naar een speciaal tentje voor een slow coffee).

Havermelk bevat ongeveer 7 gram suiker per 100 ml, gezoete sojamelk 3,5 gram suiker per 100 ml. Het is dus vooral een mentaal proces om te wennen aan een koemelkloos kantoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *