Kinderen die zeuren…krijgen paprika

Waarom was ik ook al weer begonnen met de No Sugar Challenge? Een van de redenen is dat ik mijn kinderen een gezonde start wil geven.

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell legde het laatst nog duidelijk uit in het Parool:

Naar schatting is ruim 80 procent van de gevallen van hart- en vaatziekten, beroerten en type 2 diabetes te voorkomen dan wel uit te stellen door een gezondere voeding en meer lichaamsbeweging. Ruim 40 procent van alle gevallen van kanker is toe te schrijven aan een ongezonde leefstijl. Wat betreft preventie is er dus veel te winnen.

Ik ken in mijn omgeving juist voornamelijk die overige 60 procent: gevallen van kanker bij mensen die er een gezonde levensstijl op nahouden of hielden. Het is dus helaas heel erg oneerlijk verdeeld: gezond leven is geen garantie op gezond blijven. En iedereen kent wel de verhalen van topfitte opa’s van 93 die sinds hun 13e elke dag een pakje zware shag roken en halve fles jenever drinken. Een dieet van snoepkomkommers en snacktomaatjes stelt je motivatie extra op de proef, omdat het onzeker is wat je ervoor terugkrijgt in de toekomst.

Nog even terug naar Jaap Seidell in het Parool, die gelukkig ook kijkt naar het hier en nu:

Ook bij mensen die al getroffen zijn door chronische aandoeningen is er veel gezondheidswinst te boeken. Leefstijl, zoals een mediterraan voedingspatroon, kan zelfs mensen met type 2 diabetes genezen. Maar ook als ze niet genezen, verbeteren zaken als slaapapneu en de kwaliteit van leven drastisch. Mediterraan eten is wat ook de Gezondheidsraad en de Nederlandse Diabetes Federatie aanbevelen: volop groenten, fruit, olijfolie, vis, noten en weinig suiker en zetmeel.

Als ouder kun je het beste voorbeeld geven door wat je doet. Ik betrapte mezelf erop dat ik achter een keukenkastje een boterham met chocopasta stond weg te werken, terwijl mijn kinderen aan de eettafel een boterham met pompoenpittenpasta voorgezet kregen. Dat vond ik zelf nou niet het beste voorbeeld.

Ik begon voor mezelf dus de No Sugar Challenge, zonder meteen de kinderen daarin mee te willen slepen. Maar gaandeweg veranderden er kleine dingen in huis. Voorheen gaf ik ze nog wel eens letterlijk een zoethoudertje, als het zeurtijd was terwijl ik een werktelefoontje moest plegen. Tegenwoordig krijgen ze komkommer of paprika. Het resultaat: ze zijn minder gaan zeuren om eten. Echt waar.

Kinderen zijn net hondjes van Pavlov: snel geconditioneerd, maar dus ook snel gedeconditioneerd. Straks gaan ze paprika ook nog echt lekker vinden en sta ik die te snoepen achter het keukenkastje om niet belaagd te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *