De onzichtbare invloed van de industrie achter kunstmatige zoetstoffen

Mag je dan wel zoetjes in de yoghurt en light-jam? Die vraag kreeg ik aan het begin van mijn 90-dagen-challenge. Volgens het Voedingscentrum, het kompas waar Nederland op vaart wat betreft voedingsadviezen, zijn kunstmatige zoetstoffen goed voor het gewicht en voor de tanden. Het antwoord is dat ik niet aan light-producten en suikervervangers ga beginnen die ik normaal gesproken ook niet eet of drink.

Het leuke van deze blog is dat ik gevraagd en ongevraagd allerlei links en tips doorgestuurd krijg. Ik kan niet alles doorplaatsen, maar aan iedereen: jullie input wordt gewaardeerd. Soms ligt iets een tijd lang te rijpen op een plank en kan ik er later wat mee doen.

Vriend Onno stuurde me gisteren een bericht door dat ik jullie niet wil onthouden. Het gaat over kunstmatige zoetstoffen, suikervervangers dus.
De actie-organisatie Foodwatch meldt dat Pepsico, Danone, Unilever en Nestlé invloed uitoefenen op het advies van het Voedingscentrum.

Hoe werkt dat?

Foodwatch meldt het volgende:

“Bij navraag van Foodwatch bij het Voedingscentrum geeft zij aan dat dit standpunt gebaseerd is op dit onderzoek. Dat onderzoek is gefinancierd en uitgevoerd door ILSI Europe, een onderzoeksgroep die is opgericht en betaald vanuit de voedingsindustrie. De raad van bestuur van ILSI Europe bestaat onder meer uit vertegenwoordigers van voedselgiganten Pepsico, Danone, Unilever en Nestlé. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al eerder gewaarschuwd voor de structurele manipulatie van ILSI, dat de gevaren van tabak jarenlang bagatelliseerde. Ook het onderzoek waarop het Voedingscentrum zich baseert lag al eerder onder vuur.”

Het interessante is dat bij het behoorlijk vrijblijvende advies van het Voedingscentrum over suiker een zelfde soort mechanisme aan het werk lijkt te zijn geweest. Over deze suikerlobby schreef onderzoeksjournalist Vincent Harmsen eerder een interessant stuk voor OneWorld.

De les? Denk niet automatisch ‘Zij zullen het wel weten, want zij zijn experts’, maar blijf altijd zelf nadenken zonder meteen in complottheorieën te vervallen.

En verder had ik vandaag met die warmte best zo’n perenijsje gewild dat op de redactie getrakteerd werd, maar ik heb het niet gedaan.

One Reply to “De onzichtbare invloed van de industrie achter kunstmatige zoetstoffen”

  1. Begin april ben ik rigoureus gestopt met suiker. Ik gebruik geen zoetstof want dan kick je niet af van ‘zoet’. Het gaat verrassend goed, na een paar weken was ik er aan gewend. Ik voel me véél fitter. Ik eet minder koolhydraten en eet meditterraan, zoals dat tegenwoordig heet. Ben nu 7 kilo lichter! Succes met je challenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *