Hoeveel suikerklontjes eet de Nederlander per dag?

De Nederlander en zijn suikerklontjes. Het leek de afgelopen nieuwszomer wel meer suikertijd dan komkommertijd.

Volkskrant magazine begon de zomer met de themaspecial ‘suiker en andere mythes’. Het Parool kwam met een interessante serie waarin Jaap Seidell lezersvragen beantwoordt over voeding die opvallend vaak over suiker gaan.

In NRC een pleidooi van Rosanne Hertzberger: “Ik hoop op een suikertax en een verbod op snoepreclame en andere interventies om snacken te ontmoedigen, omdat mensen moeilijk verleidingen kunnen weerstaan.” 

In de allermiddelste week van de zomer, toen werkelijk iedereen vakantie had, kwam RTL met het nieuws dat te veel suiker kan leiden tot depressie.

Ik citeer uit het bericht van RTL:

“Wetenschappers van University College London onderzochten (in samenwerking met o.a. de Vrije Universiteit van Amsterdam) het gebruik van suikerhoudende etenswaren en dranken onder 5000 mannen en 2000 vrouwen jonger dan 20 jaar. Volgens het onderzoek hebben mannen met een hoge suikerconsumptie van meer dan 67 gram, (19 klontjes), 23%  meer kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen.”

Dit lijkt me een kip-ei-verhaal. Ik kan me voorstellen dat op de bank liggen met heel veel snoep en frisdrank een mogelijk voorteken is van een stevige burn-out of depressie.

Ik vraag me wel af hoe RTL aan die 19 klontjes komt. Dat is een kleiner formaat van 3,5 gram dan de standaard 4 gram die ik zelf heb gewogen op mijn keukenweegschaal. Dat zouden 16 suikerklontjes zijn.

In de kop van het bericht schrijft RTL: “De gemiddelde Nederlander eet bijna 43 suikerklontjes per dag terwijl dat er maar 7 zouden moeten zijn.”

Dat is wel heel verontrustend becijferd…De gemiddelde Nederlander eet dus meer dan twee keer de hoeveelheid suiker waarmee je al in de gevarenzone komt.

Volgens het Diabetesfonds eten Nederlanders gemiddeld 30 klontjes per dag, en dan zijn de natuurlijke suikers in fruit of melk ook meegerekend. Anders zou je uitkomen op 20 suikerklontjes.

Volgens RTL (of: de redacteur van dienst) is 7 het gewenste aantal suikerklontjes per dag. Dat is dan weer erg streng ingeschat, RTL. Hieronder nog een keer de suikerklontjesindex:

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om per dag niet meer dan 12,5 (voor vrouwen) of 15 suikerklontjes (voor mannen) aan vrije suikers binnen te krijgen (Bron: Diabetesfonds).

Schoonvader H. stuurde me de link naar het persbericht van University College London, de universiteit die het onderzoek verrichtte. Hieruit blijkt dat UCL wel degelijk de hypothese van de omgekeerde relatie tussen suiker en depressie onderzocht.

Uit de data bleek echter niet dat mensen met mentale problemen meer suiker eten. Daarom is nu de omgekeerde hypothese aannemelijker geworden: mentale gezondheid is ‘adversely affected’ door hogere suikerinname (bij mannen). Mijn aanname kan dus de prullenbak in. Blijkbaar valt met een rotbui op de bank zitten met een zak apekoppen niet in de categorie ‘verhoogde kans op depressie’. Maar op de lange termijn kan zo’n troostzak drop dus juist het omgekeerde effect hebben en depressie veroorzaken, waarschuwt een van de onderzoekers in het persbericht. Ingewikkeld.

In april 2018 voert Engeland de suikertaks in. Een goede manier om zoetekauwen te beschermen tegen de greep van de voedingsindustrie, zeggen de onderzoekers.

De Volkskrant kwam deze week met een artikel met deze kop:

De Nederlander eet 23 suikerklontjes per dag. Wat doen we daar tegen?

“De gemiddelde Nederlander eet alles bij elkaar 103 gram suiker per dag, oftewel 23 suikerklontjes.”

Dan hebben we het over suikerklontjes van 4,5 gram. Volgens mijn eigen index in die van het Diabetesfonds zouden we uitkomen op 26 suikerklontjes. Dat scheelt toch weer een pakje Dubbelfriss op een dag.

Redacteuren, journalisten en andere schrijvers proberen complexe informatie op een toegankelijke manier over te brengen naar de lezer. Maar als lezer moet je dus wel altijd blijven opletten wat er nou precies staat.  There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *