Hoeveel suiker mag je op een dag?

Hoeveel suiker is gezond voor een mens? En wie bepaalt dat?

Na bijna twee weken suikervrije struggle is het tijd voor wat theorie.

In Nederland is het Voedingscentrum het belangrijkste instituut dat zichtbaar en onzichtbaar bepaalt wat en hoeveel we elke dag eten. Je bent waarschijnlijk net als ik opgegroeid met hun Schijf van Vijf.

Maaltijdschijf in 1981: nog zonder drinken
Maaltijdschijf in 1981: nog zonder drinken

Het Voedingscentrum hanteert gek genoeg geen cijfermatige richtlijn voor de hoeveelheid suiker per dag. ‘Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegde suiker te eten’, is het advies.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wel een nieuwe richtlijn opgesteld in 2015,  maar die is niet direct heel bruikbaar. De WHO raadt aan om ‘maximaal 10% van je benodigde energie per dag uit vrije suikers te halen’. Dit om vooral om gaatjes in je tanden en gewichtstoename te voorkomen.

Wat zijn vrije suikers? Dat is een verzamelnaam voor twee soorten suikers. Ten en eerste de toegevoegde suikers: suiker die aan een gerecht of product is toegevoegd door jezelf, door een kok of door de voedingsindustrie. Heinz Ketchup bevat dus toegevoegde suiker bij de tomatenpulp. Je zelfgebakken cupcakes bevatten toegevoegde suiker. En de huisgemaakte tiramisu van het Italiaanse restaurant bevat toegevoegde suiker.

De andere categorie vrije suikers zitten in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraten. Dus ook in hippe alternatieven voor de kristalsuiker, zoals agavesiroop, rijststroop of speltstroop. 

Suikers in zuivel, groente en fruit vallen niet onder vrije suikers.

hoeveel suikerklontjes zitten er in drankjes
Zo snel gaat het met het aantal suikerklontjes per dag. Met dank aan Wauda Maas voor deze foto

Nu terug naar die 10% van je benodigde energie die per dag uit vrije suikers mag halen. Volgens het Diabetesfonds komt dat advies neer op  12,5 suikerklontjes per dag voor vrouwen en 15 suikerklontjes per dag voor mannen. Daar zitten we behoorlijk boven met z’n allen. Nederlanders eten gemiddeld 20 suikerklontjes aan vrije suikers per dag.  

Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is een gezonde hoeveelheid 8 tot 9 suikerklontjes per dag. Aan de foto hiernaast zie je dat je dat ze daar met een glas chocomel al makkelijk halen.
Overigens adviseert de WHO dat het nog beter zou zijn om naar 5% per dag te gaan aan vrije suikers: zes suikerklontjes per dag dus.  Ook voor niet-suikerverslaafden is dat nog best een uitdaging.

2 Replies to “Hoeveel suiker mag je op een dag?”

  1. Beste Isle, leuk dat je een anti suiker blogspot gestart hebt, ik heb de genoemde tv uitzending ook gezien en van schrik twee dagen geen suiker gegeten, toen kwam mijn verstand weer terug …..
    Natuurlijk is te veel suiker niet goed, maar zo erg als het in de uitzending voorgesteld werd is het zeker ook niet, zie verder in mijn verhaal. Mijn verzoek is om wat nauwkeurig er te zijn wat betreft een suiker klontje weegt een klontje een, twee, vier,of 6 gram dat maakt nogal wat.Verder wil ik zeggen dat ik 77 jaar ben en 100 % gezond zeker niet dik en geen diabetici. Ik heb mijn hele leven als productonwikkelaar op een jamfabriek gewerkt en in die hoedanigheid dagelijks grote hoeveelheden suiker (in de vorm van jam) gegeten en dan praten we niet over 10 klontjes per dag , dus mijn idee: ga zeker door maar overdrijf niet, ik wil graag meedenken en eventueel technische vragen beantwoorden, groet Johan

  2. Beste Johan,

    Ik ga uit van 4 gram per suikerklontje. Dat is ook de meetwaarde die het Diabetesfonds gebruikt. Ik heb zelf nog niet getest wat mijn eigen weegschaal zegt van een klontje. Leuk dat je mee wil denken. Wat is de basishoeveelheid suiker die jam nodig heeft voor de smaak en de houdbaarheid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *