Hoe slappe excuses een suikervrije traktatie blokkeerden

Watermeloenlollies. Ninja Turtle appels. Een dolfijnbanaan. Op internet zijn honderden leuke ideeën te vinden voor een suikervrije traktatie.

Vriendin J. heeft voor mij ooit de standaard gezet met 25 (!) appelmannetjes die haar dochter A. uitdeelde toen ze vijf jaar werd. Ze hadden een grote mond met tanden, uitgesneden uit een appel. Hun gezicht bestond uit zonnebloempittenpasta en de ogen waren schijfjes radijs met een minuscuul puntje dropveter.

Toen zoon S. mocht trakteren op school, was dat dus het concept waar ik aan dacht. Officieel hield zijn school een gezond traktatiebeleid aan, maar gezien de enorme schalen cupcakes die ik regelmatig voorbij zag komen, werd er een oogje dichtgeknepen.

Prima, maar ik…pardon, zoon S., zou laten zien hoe het anders kan.

A post shared by Miriam (@miriamophof) on

Alleen, toen de traktatiedag dichterbij kwam, begon ik er meer tegenaan te hikken, vooral vanwege de tijdsinvestering versus het verwachte rendement.

Ik dacht terug aan mijn zelfgebakken low-sugar volkoren madeleines van kastanjemeel die zoon S. eerder had meegekregen toen hij aan de beurt was om koekjes uit te delen. Toen ik hem kwam ophalen van school, zag ik een flink aantal half opgegeten koekjes in de prullenbak liggen. Zoon S. deed vrolijk na hoe sommige kinderen hadden gedaan of ze braakneigingen kregen. Achteraf gezien was het recept misschien iets te experimenteel voor vier- en vijfjarigen.

 

Hoewel hij er niet onder gebukt leek te gaan, wilde ik mijn kind niet nog een keer in verlegenheid brengen met een traktatie waar zijn klasgenoten van over hun nek gaan.

De appelmannetjes van vriendin J. leken me perfect om een nieuwe standaard te zetten en ons geen-suiker-opvoedingsbeleid uit te dragen. Ik moest alleen voor de ingrediënten naar verschillende winkels en het snijden en plakken zou nachtwerk worden, maar dat had ik natuurlijk wel over voor mijn zoon.

Saar wordt vandaag 2! 🎈🎂 Traktatie voor het KDV goed gelukt 🍌👍. #gezondetraktatie #loweffort #werkendemoeder

A post shared by Monique van Zundert (@movanzundert) on

De tijd verdichtte zich echter snel. Opeens had ik nog maar een dag de tijd. En dat bleek zo’n dag van sjouwen door de stad, met en zonder kinderen en zwemspullen, van afspraak naar afspraak. Toen ik voor de derde keer die dag natregende op de fiets, werd het idee van de gecompliceerde appelmannetjes doorgeschoven naar volgend jaar.

De bananendolfijntjes leken me een prima alternatief. Ik hoefde alleen maar 25 bananen te halveren (en bananencake te maken van de 25 restjes) en te decoreren.

Alleen: het uitdelen stond gepland om kwart voor negen. Anderhalf uur later eten de kinderen fruit dat ze van huis hebben meegenomen. Vaak is dat een banaan. Zouden de klasgenootjes een banaandolfijn geen suffe, non-feestelijke traktatie vinden?

A post shared by Stefanie (@stefaniejansen) on

En zo gebeurde het dat ik bij het Kruidvat om 17.55 uur een enorme berg chocolade muizen met glimpapier scoorde. Ook nog eens een stuk goedkoper dan fruit. Ik legde de muizen op een leuke schaal zodat het nog wat leek. De klasgenootjes waren euforisch, zoon S. liep met een gelukzalige blik in zijn ogen rond met de schaal.

De volgende keer neem ik een dag vrij van werk, huur ik een oppas in voor de kinderen, sluit ik me op in de keuken en dan wordt die traktatie echt suikervrij.

 

Zoet nieuws! Our Sugar Sweet Life heeft nu een eigen Facebookpagina waar je alle nieuwe berichten vindt (je hoeft alleen even de pagina te liken).

Ben je meer van het type nieuwsbrief, dan kun je je hieronder aanmelden voor de tweewekelijkse update.


Je voornaam of voorletters:
Je achternaam:

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *