Het gewicht van een suikerklontje en de Capri Sun index

Het ene suikerklontje is het andere suikerklontje niet. Wil je even duidelijk uitleggen hoe het precies zit met die suikerklontjes en hoeveel ze wegen, vroeg een lezer mij een paar blogs geleden.

Man P. vond het wel vreemd dat er ineens suikerklontjes op de boodschappenlijst stonden. Hij weigerde ze te kopen, maar ik zei: voor de lezers moeten we het meten. Volgens de verpakking (AH Basic) is een suikerklontje 4,4 gram. Onze weegschaal gaf 4 gram aan (en doet verder niet aan decimalen). Voor het gemak houden we het voortaan op 4 gram/klontje.

Deze staafdiagrammen gaan dus over het aantal gram vrije suikers in bijvoorbeeld dorakoekjes, ketchup en fruitsap. Daar je zit dus zo aan, ook al heb je zelf niet het gevoel dat je enorm aan het snoepen bent.

In een zakje Capri Sun zit 19 gram suiker. Dat zijn een kleine vijf klontjes. Is dat erg? Een voorbeeld: Als de droom van onze kleuterzoon S. zou uitkomen, zou hij elke dag minstens twee van die voor kinderen magische zakjes Capri Sun mogen drinken (bijvoorbeeld eentje in de lunchpauze en eentje na school). Daarmee zou hij al zijn maximale hoeveelheid vrije suikers zitten voor die dag, volgens de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Je snapt nu wel waarom je pubers altijd met blikjes red bull en zelfs ook Capri Sun ziet lopen: hun suikerbehoefte is het grootst.

De doos met suikerklontjes is naar de schuur verbannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *