Getest: Peijnenburg ontbijtkoek zonder suiker

Man P. heeft sinds kort de ‘Peijnenburg Zero’ in huis gehaald. Deze is gezoet met xylitol in plaats van suiker. Peijnenburg is er zelf behoorlijk trots op. ‘Voor het eerst sinds 1883 is het onze Peijnenburgbakkers gelukt om ontbijtkoek te bakken zonder toegevoegde suikers’, meldt Peijnenburg op de speciale Peijnenburg Zero website.

‘Xylitol gaf voor ons het beste resultaat op een mooie koekkwaliteit’, meldt Suzanne van Dijk, van de afdeling R&D van Peijnenburg, in een filmpje op de site. Xylitol is een natuurlijke suikervervanger, die wordt ‘onder andere gewonnen uit berkenbomen die in de natuur staan’. Het blijft onduidelijk of dat het ook geval is met de Peijnenburg-xylitol. Het lijkt mij waarschijnlijker dat die wordt gewonnen uit maïs, want dat is goedkoper voor massaproductie.

Feit is dat de Zero ontbijtkoek bijna zeven keer minder suikers bevat dan gewone ontbijtkoek. Man P. is overigens te spreken over de smaak: hij proeft geen verschil met gewone. Ook de koekkwaliteit, een woord waar ik tot vandaag nog nooit van had gehoord, is hetzelfde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *