Getest: Heinz ketchup met minder suiker en meer tomaten

Ketchup, ik schreef er al eerder over.  Sinds mijn faux pas met de ketchup als slinkse suikervervanger heb ik geen ketchup meer aangeraakt. Het is tenslotte de No Sugar Challenge, en de duivel zit in het detail. Zo’n spuitdrolletje ketchup op je bord is een vermomd suikerklontje.*

Man P. kwam thuis met een Heinz 50% ketchup. Niet voor mij, maar voor hemzelf. In deze ketchup zit volgens het etiket 50% minder suiker en 50% minder zout dan de gewone Heinz ketchup. Ik weet dat Heinz een gigantische multinational is die zelfs ‘onze’ duurzame intenties hebbende Unilever wilde verslinden, maar dat een sympathieke tomaat de ‘nul’ vormt van de ’50’ geeft deze fles toch iets aandoenlijks.

Het mooie is dat deze ketchup 174 gram tomaten per 100 gram ketchup bevat, terwijl de bijna-lege ‘gewone’ Heinz ketchup in onze koelkast 148 gram tomaten per 100 gram bevat. De halve Heinz levert dus meer tomaten op voor je geld, zou je zeggen.

ketchup heinz regular and 50% minder
Links de gewone Heinz ketchup (bijna op) en rechts de Heinz 50% testfles. (Duplopoppetje om idee te geven van de grootte)

Voor die hogere tomaatdichtheid betaal je wel het volle pond. De gewone tomatenketchup kost €4,23 per liter, de 50% ketchup kost €5,10 per liter. Dat lijkt logisch: de groente tomaat is duurder dan de bulkproducten suiker en zout.

Maar kijk ik naar het gewicht: de gehalveerde ketchup weegt 1100 gram per liter (550g-500 ml, zie foto). De gewone ketchup weegt 1142 gram per liter (875ml-1kg, zie foto).
Waar zijn die extra tomaten gebleven? De smaak is overigens bijna hetzelfde, zegt Man P.

Questionmark ketchupwijzer
Een tip voor ketchupliefhebbers: in de ketchupwijzer van Questionmark vind je een ranglijst van 24 ketchupmerken, gesorteerd op suikergehalte, zoutgehalte en wel/niet biologisch.  Het is dus geen smaaktest. De Jumbo ketchup bungelt onderaan met bijna 6 suikerklontjes per 100 ml. Is dat erg?

Dat is niet erg, maar het is wél goed dat je het weet. Stel dat een flinke kneep uit de ketchupfles 35 gram is, dan zit je op twee van de maximale 11,5 tot 15 suikerklontjes per dag.

De traditionele Heinz ketchup staat op plek 21 en scoort dus aardig ongezond. Een bekend, internationaal merk hoeft dus zeker niet beter te zijn dan snackmerken als Remia (nr 3) of de ‘Zaanse tomatenketchup’ van Van Wijngaarden (nr 2, zo’n tube, je kent het wel). Heinz 50% staat op nummer 8.

Op nummer 1 staat Tons ketchup, met 1 groot uitgevallen suikerklontje per 100 ml, geheel zonder toegevoegde suikers.

Nogmaals, het is geen smaaktest. Met een proefpanel was de volgorde vast weer anders geweest. Voor mij was de natuurlijke ketchup die we we een tijd geleden in huis hadden (met een minuscuul beetje suiker en een minuscuul beetje smaak) achteraf gezien de perfecte opstap naar een ketchuploos bestaan.

*Ik heb zelfs op een feestje de zelfgemaakte tomatenketchup met een snufje suiker laten staan, en heb vervolgens een zak chips leeggegeten. Overcompensatie met vette, hartige snacks blijft een gevaar tijdens de No Sugar Challenge. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *