Gaat er wel eens een dag voorbij zonder Verkade kinderkoekjes?

‘Nee, hoor, we geven Morris geen snoep, hij krijgt een Dorakoekje’.  Voor wie de Verkade Dorakoekjes niet kent: dat zijn kinderkoekjes per twee verpakt in een zakje met het gezellige tekenfilmfiguurtje Dora erop.

Prima als ouders hun kind een Dorakoekje willen geven, maar het valt mij op dat ouders vaak in de veronderstelling verkeren dat de speciaal op kinderen gerichte snackproducten een soort van gezond zijn. Een redelijk verantwoord tussendoortje om het kind door de vieruurdip heen te helpen, minder saai van smaak dan een rijstwafel, soepstengel of stuk komkommer.

Spongebob, ook een kinderkoekje van Verkade
Spongebob, ook een kinderkoekje van Verkade

Ik hoor het wel vaker in de wandelgangen van het kinderdagverblijf of bij de zwemles. ‘Hier, neem maar een Nijntjekoekje’. Ouders denken dat ze hun kinderen daarmee een redelijk gezond alternatief bieden voor snoep, maar je kunt Morris net zo goed direct een suikerklontje geven, want zo’n zakje met twee Dorakoekjes bevat 5 gram suiker. Dat is net iets meer dan een suikerklontje.

Het schijnt dat ze in de supermarkt ook nog eens op kinderhoogte liggen. Een collega-moeder klaagde tenminste dat ze bij de kassa altijd minstens vier clandestiene pakken kinderkoekjes moet verwijderen uit het winkelwagentje.

Zoon L. en dochter C. nemen ze wel eens mee van het kinderdagverblijf, als een jaarclubgenoot getrakteerd heeft. Misschien omdat ze het thuis niet krijgen, maar ik zie ze zelden zo intens gelukkig als wanneer ze een zakje Dorakoekjes mogen opeten. Een geluk dat 2 seconden duurt.

Iedereen mag van mij hele pakken Dorakoekjes of Spongebob leegeten, maar ik zou graag het misverstand de wereld uit helpen dat ze gezond zijn. Leve de soepstengel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *