Flapjack van havermout die suikervrij is, maar niet zouteloos

Collega A. gaf me haar favoriete recept voor suikervrije havermoutrepen. In het Engels hebben ze er de leukste cakesoortnaam voor die er is: flapjack.

Flapjacks bestaan doorgaans uit havervlokken, fruit naar keuze en een heerlijke hoeveelheid ahornsiroop of golden syrup om de boel bij elkaar te houden.

“Blijf suikervrij, maar niet zouteloos”, schreef collega A. toen ik afscheid nam van mijn werk om aan een maatschappelijke sabbatical te beginnen. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat ze ‘word niet zouteloos bedoelde’, en niet ‘blijf niet zouteloos’.

Ik vreesde dat  (vrije-)suikervrije flapjacks te flauw zouden smaken voor de smaakpapillen van mensen die niet meedoen aan een No Sugar Challenge,  maar twee volwassen onafhankelijke proefpersonen waren zeer positief over de probeersels.**

Daarom deel ik graag met jullie het recept van deze wonderbaarlijk smaakvolle suikervrije flapjacks:

Ingrediënten:

Havermout (half pak)
Geraspte kokos (naar smaak)
1 Banaan
Optioneel: 1 ei, geklopt
Water
Fruit naar keuze

Verwarm de oven voor op 180-200 graden.

Meng havermout, geraspte kokos, geprakte banaan en eventueel het ei. Voeg een beetje water toe en meng net zolang tot je een heel dikke pap krijgt (voeg zonodig extra water toe).

Vet een ovenschaaltje in met olie of boter of gebruik bakpapier.

Snij of rasp fruit naar keuze: appel, druiven, nectarine, perzik, pruim, blauwe bes, peer. Gedroogd fruit kan ook: dadels, rozijnen, vijgen. Meng de havermoutmix met het fruit, of bouw later laagjes in de ovenschaal, afhankelijk van welk menstype je bent.

Zet de flapjack 30 minuten in de oven en check af en toe hoe het gaat.* Laat ‘m afkoelen en snijd ‘m dan in stukjes. Ook handig om ‘s avonds te bakken voor de dag erna als ontbijt, snack of lunch.

*Mijn eerste lichting flapjack bakte ik op 180 graden.  Toen leek-ie van binnen wat zompig te blijven, maar dat is juist lekker, constateerde het testpanel achteraf. Bij de volgende lichting op 200 graden raakten de rozijnen aan de bovenkant lichtelijk verbrand, de zompigheidsgraad vanbinnen bleef hetzelfde. 

**De flapjacks bleken ook een prima speeltuinsnack voor kinderen, behalve dat ze daarna rond het volwassenenbankje bleven hangen, omdat ze ‘heel erg honger’ hadden. Hun manier om te vragen of ze er nog eentje mogen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *