En ineens was daar de ketchupfles

Een aantal mensen vroeg mij wat ik wel en niet eet de komende tijd. Ik begin met de easy pieces: snoep, koek, chocola en zoet broodbeleg. Laat dat nou net de dingen zijn die het eetleven sjeu geven, maar soit. Gaandeweg wil ik uitzoeken wat er waar is van de bewering ‘suiker is suiker’ en of er goede en slechte suikers bestaan. Ik heb al veel leestips gekregen, waarvoor dank.

De afgelopen dag leek ongezoet voorbij te gaan.

Chocoladerepen met hazelnoot, gekregen van aardige studenten antropologie die onze redactie kwamen bestuderen, gingen ongeopend de redactiesnoepla in. Zelfgebakken koekjes bij NewWerktheater, die speciaal na werden gebracht omdat ze nog in de oven lagen, heb ik aan mijn tafelgenoot overgelaten.

Totdat ik tijdens het avondeten gedachteloos een kledder tomatenketchup over de pastasaus spoot. Was het een onbewuste behoefte aan een zoetige oppepper? De pastasaus van Man P. kan prima zonder ketchup. Hij wees mij op kleine lettertjes van de Heinz ketchupfles: 22,8 gram suiker per 100 gram.  Ongeveer zeven kleine suikerklontjes. Ter vergelijking: 100 gram appel bevat 11 gram suiker.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat we ook wel eens een kleinschalige bioketchup in huis hebben gehad, die we nooit gebruikten. Die was bijna zonder suiker, maar ook bijna zonder smaak, of laat ik zeggen met saaie smaak, waardoor het hele idee van ketchup verloren ging. Op zich wel weer een goede remedie tegen grootverbruik.

Lees ook: de Heinz 50% ketchup smaaktest.

2 Replies to “En ineens was daar de ketchupfles”

  1. Ja, de ketchup is een van de eerste dingen die hier in de ban is gegaan. Hij was namelijk net op. En nu geen nieuwe kopen…

    Doet je Man P. eigenlijk met je mee?

    1. Hij checkt alle etiketten en doet vanzelf wel een beetje mee, maar we hebben nog geen ‘kruispunt’-momenten gehad dat hij wel iets nam en ik niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *