De eerste 33 dagen suikervrij: zo is het gelukt

De eerste 33 dagen van de suikervrije challenge zitten erop. Het lijkt zo snel gegaan, dat ik me weleens afvraag waarom het ook al weer een challenge was.

De snoepla op de redactie

Dan vergeet ik voor het gemak even de momenten dat ik voor de redactie-snoepla stond en dacht: Yes or No. Het werd ‘no’ omdat ik de lezers van mijn blog voelde meekijken over mijn schouder.

Dat is meteen mijn belangrijkste tip voor iedereen die ook wil stoppen met suiker of een andere gewoonte wil doorbreken: zeg het tegen heel veel mensen en houd ze op de hoogte van je vorderingen.

Het leuke is dat mensen er dan ook rekening mee gaan houden, zoals ik ondervond bij trakterende collega’s en etentjes met vrienden.

Eid-al-Fitr: Baklava en spinaziebrood

Ik deel mijn blog via Facebook en LinkedIn. Dat levert weer tips, recepten en leesvoer op van vrienden, bekenden en onbekenden.  Ook dat motiveert om door te gaan en niet ‘stiekem’ te zondigen: dat zou supportersbedrog zijn en slecht voor mijn karma, als dat bestaat.

Deze kreeg ik afgelopen weekend doorgestuurd uit de Volkskrant.

‘Suiker is suiker’ zegt het artikel op basis van vragen aan experts. Ja en nee, is mijn bescheiden mening na een maand grasduinen bij waarschijnlijk weer andere experts. Zoetstof uit biet, riet, honing of agave: dat maakt inderdaad niks uit. Gezondheidsrisico’s zitten toch vooral bij deze ‘vrije suikers’, gezien de richtlijnen van de Wereld Gezondheids Organisatie, en minder bij suikers die je binnenkrijgt in de vorm van fruit.

En deze kwam ik tegen op Twitter, om alle zelfuitgeroepen modediëten inclusief mijn eigen challenge te relativeren.

Naast alle positieve, betrokken reacties, merk ik soms ook wel dat FB-vrienden en -volgers moe, murw of ronduit geïrriteerd worden van weer een linkdrop van eigen suikerloos proza.

Tegen hen zeg ik: je hoort mij ook niet over wéér een foto van kroost die een zwemdiploma heeft gehaald of de zoveelste ‘lekker genieten, mag het’- proostfoto’s met extra zonfilter op het terras.

Ik ga intussen door naar de volgende 33 dagen suikervrij, en verder op zoek naar de relatie tussen suiker, gezondheid en maatschappelijke conventies.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *