Antwoord op lezersvraag: is het leven nog wel de moeite waard zonder suiker?

Na mijn eerste terugblikblog vroeg lezer Hans-Peter L., zelf een bon vivant in de beste zin des woords, of het leven nog wel de moeite waard was. Dat was natuurlijk tongue-in-cheek (ik zeg het maar even, want in het sociale media-sfeer gaan nuances in ironie al snel verloren), maar er zit een serieuze kern in de vraag.

Voor mij, en vele anderen, valt levensgenot voor een groot deel samen met lekker eten en drinken. Om een verjaardagsfeest of jubileum te vieren, als onderdeel van ontspanning op een terras, of om samenzijn met vrienden te omlijsten.

Maar gelukkig bestaat er naast zoet lekkers ook nog een ander smaakspectrum. Ik heb me gestort op een hernieuwde kennismaking met het assortiment aan hartige hapjes. Die zijn, naar mijn bescheiden mening, ook wel toe aan een upgrade. Sinds de entree van de tapenade, ongeveer in 1999, is er weinig innovatiefs bijgekomen in het borrelcircuit. Je komt dus al snel uit op het kaasplankje met de horecazweetkaas, de gefrituurde kaasstengels of de eerder genoemde broodhompen met altijd net te kleine bakjes tapenade.

Niet heel appetijtelijk, dus daarom richt ik mij maar gewoon op de extra waardering van een fris glas wijn of een versgetapt biertje. Interessant genoeg ontstaan alcoholische dranken door vergisting of fermentering van de in bijvoorbeeld gerstemout of druiven aanwezige suikers. Misschien dat het daarom zo goed smaakt in deze verder vrije-suikervrije periode.

Ik kwam er alleen wel achter dat een van mijn favorieten, La Chouffe, toegevoegde suiker bevat. Het zijn niet alleen de mainstream merken die suiker toevoegen. Ook bij de ambachtelijke bieren van micro-brouwerijen kunnen een snufje suiker bevatten.

Een snelle check in onze koelkast leverde op dat het ene biertje (Zonnebock) van de Naeckte Brouwers wel door de Geen Suiker Politie goedgekeurd wordt, en de andere soort niet (Zonnegloed). Het malt bier van Budels komt door de suikercontrole. Radler niet, wat niemand zal verbazen die ooit wel eens een Radler heeft geproefd. Maar ja, welke volwassene wil ├╝berhaupt een als alcholvrij vermomde bitter lemon drinken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *