Alpro kokosnootdrink: hoeveel krijgt de kokosboer van die 2,29 euro?

Onze koelkast heeft een nieuwe bewoner: Alpro Kokosnootdrink. Sinds de No Sugar Challenge heeft de cola van Man P. plaatsgemaakt voor een drankje dat ik één keer heb geproefd en omschrijf als ‘waterige melk met een Bounty-smaak’. Volgens Man P. is het het lekkerste wat er bestaat en zou hij het wel ‘altijd kunnen drinken’.

Kokosnootdrink lijkt inderdaad een redelijk alternatief voor standaard frisdrank. Het bevat geen toegevoegde suikers en telt zo’n 40 calorieën per glas (200 milliliter). De Coca-Cola die bij ons thuis in de ban is gedaan, levert 80 calorieën per 100 milliliter en 22 gram suiker (vijfeneenhalf suikerklontje).

 

Wat zit er eigenlijk in zo’n pak ‘kokosnootdrink’? De site van Alpro meldt:

Water, kokosnootmelk (5,3%) (kokosroom, water), rijst (3,3%), tricalciumfosfaat, stabilisatoren (carrageen, guarpitmeel, xanthaangom), zeezout, vitaminen (B12, D2), aroma’s.

Stel je even voor hoe die 5,3% kokos in die melk terecht is gekomen: iemand op de Filippijnen/Indonesië/Sri Lanka of Brazilië is speciaal voor jou in een palmboom geklommen om die kokosnoot te oogsten. Ik word al duizelig als ik op een keukentrapje sta, dus dit is voor mij al een heel wonderlijk besef.

Maar nu komt het: die kokosboer krijgt van een opkoper maximaal 15 cent per kokosnoot. Soms is het slechts 10 of zelfs 5 cent. En nee, 15 cent is op de Filippijnen niet ineens 5 euro waard. Het prijspeil ligt er weliswaar iets lager,  maar mensen leven er niet van de lucht.

Dat laat de Coca-Cola-test zien: op de Filippijnen kan de kokosboer een liter cola kopen voor 52 cent. In Nederland kocht Man P. voorheen zijn cola voor een literprijs €1,39.

Stel dat een boer of plukker razendsnel en veel klimt, dan verdient hij misschien wel 3 euro per dag. Daarvan kan hij 6 liter cola kopen.

In Nederland ligt het minimumuurloon voor een 15-jarige op €2,71. Dat is €21,68 euro per dag. Daarvan kan de vijftienjarige 15 liter cola van kopen.

De cola is dus wel goedkoper op de Filippijnen, maar de koopkracht van de boeren is een stuk lager dan die van de 15-jarige Nederlandse scholier met een bijbaan bij Albert Heijn.

Alpro kokosnootdrink commercial Gents Agency
Alpro kokosnootdrink, still uit de commercial van Gents Agency

Op de site en sociale media van Alpro vind je allerlei recepten en honderden #foodie foto’s van smoothies, soepjes, smeersels en shakes. Die foto’s worden duizenden keren geliket en van juichende comments voorzien. Een instastory over een mango-ricepop-toetje werd in drie dagen tijd 150.000 keer bekeken. In de comments geen enkele vraag of kritische noot over de herkomst van de kokos. Op de site meldt Alpro daar niks over, en op het pak kon ik ook geen landcode vinden.

Maar eigenlijk wil ik dus gewoon aan Alpro vragen, namens Man P.: hoeveel gaat er naar de kokosboer als je bij Albert Heijn voor €2,29 euro een pak kokosnootdrink koopt?

Deze instastory over een mango-ricepop-toetje werd in drie dagen tijd 150.000 keer bekeken.

Leestips:
Ben je niet zo’n kokosnootdrinkfan als Man P.? Toch is er een grote kans dat je onbewust behoorlijk wat kokos eet, want het zit in 5% van alle supermarktproducten. Er zit veel kokos verborgen in koekjes, ijs, koffiecreamer et cetera. Op de site van Fairfood lees je daar meer over en kun je ook een kokosnoodsignaal luiden. Fairfood heeft een pilotproject opgezet in Indonesië waarbij je via blockchain een kokosnoot kunt volgen van boom tot consument in Nederland.

In dit artikel van OneWorld uit 2014 lees je meer over kokos uit Sri Lanka, en bezoekt de auteur een kokosmelkfabriek in Colombo waar het belang van de werknemers voorop staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *