Waarom voeren we toeristen al die zoete troep?

Het was vrijdagmiddag en ik liep in de buurt van de Dam, samen met honderden toeristen uit zo’n beetje de hele wereld. Twee jongens uit Engeland vroegen of er een haringkraam in de buurt was. Om mij heen liepen mensen met ijsjes en wafels.

Op de fiets van het allermiddelste centrum van Amsterdam naar mijn huis, telde ik de ijs-, donut- en wafelwinkels. Bij 17 ben ik opgehouden.

Nee, ik ga hier geen tirade houden tegen de invasie van Nutellawinkels die alle door liefde gedreven antiquariaten, authentieke kaaswinkels of andere nijvere middenstanders uit het centrum jaagt.

Wat ik me vooral afvraag: waarom stoppen we al die zoete troep in onze toeristen?

Zelfs voor mij als (voormalig) zoetekauw is staat het idee me tegen dat ik als toerist elke drie uur zo’n wafeltent in zou moeten duiken. In de zomervakantie eet/at ik graag een ijsje in Frankrijk, churros in Spanje, en een Brusselse wafel in België. Maar verder is het toch veel leuker om pintxos, tapas, antipasti, charcuterie en crudités te bestellen, en dan heel geroutineerd kijken als er een berg inktvistentakels geserveerd wordt.

Toeristen: hebben ze het te druk of is het juist te saai?

Zouden toeristen zoveel ‘You Only Live Once’-bezoekstress hebben, dat ze gewoon niet de tijd nemen om een fatsoenlijke maaltijd te eten? Even een snel suikerinfuus na Madam Tussaud’s en Amsterdam Dungeon en dan door naar de Flower Market en het Sex Museum. Soms zie ik groepen vrijgezellenfeestmannen met z’n alleen aan het aardbeienijs, waarvan je denkt: moeten jullie niet op de bierfiets zitten of aan de spacecake?

Of hebben de meer cultureel georiënteerde toeristen die suikerkick gewoon nodig omdat ze anders van hun graat gaan na twee uur in de rij staan voor het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis en dringen voor de Nachtwacht?

Misschien is het culinaire aanbod in het centrum van de stad gewoon niet aanlokkelijk genoeg, uitzonderingen zoals Gartine daargelaten. Ik pleit voor een nieuw concept: de hippe haringbar.

Geen bericht meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, onderaan de pagina of in de rechterkolom. Je ontvangt dan elke week of twee weken een overzicht van de laatste drie artikelen. 

2 Replies to “Waarom voeren we toeristen al die zoete troep?”

  1. Is het niet gewoon dat stonede toeristen een vreetkick krijgen en dan zoete zooi willen nuttigen?

    Nutellashops en coffeeshops zijn vaak dicht bij elkaar te vinden.

    1. Toch vind ik het gek. De laatste jaren is het aantal toeristen toegenomen, maar dat zijn volgens mijn observatie niet alleen maar drugstoeristen, maar juist gezellige middenklasse gezinnetjes uit Japan en Midden-Europa. Die gaan toch niet massaal de coffeeshop in? Plus: vroeger waren de coffeeshops en drugstoeristen er ook al, maar was er blijkbaar minder behoefte aan Nutellatenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *