Suiker en de ramadan

Zoon S. heeft het ineens opvallend vaak over het Suikerfeest. “Hoeveel nachtjes slapen nog?” Blijkbaar is het een hot topic bij zijn vrienden in de klas. Ik zou graag in zijn hoofd willen kijken om te zien wat hij voor zich ziet. Bergen met cakejes? Een glijbaan van slagroom?

Ramadan: laatste zetje om te stoppen met suiker

Het herinnerde me eraan dat het begin van de ramadan-maand me het laatste zetje gaf om te stoppen met suiker. Tijdens de eerste snikhete dagen zag ik mensen in mijn omgeving onverstoord hun werk doen. Ik bewonderde hun mentale kracht waarmee ze zichzelf verhinderden om ook maar een slok water te nemen en ik voelde mezelf een slappe dweil met mijn rol ‘schrijfkoekjes’.

Ik durf mijn suikerstop niet te vergelijken met vasten van zonsopgang tot zonsondergang, maar ik denk dat ik nu iets van hun ervaring deel;  dat je geest sterker is dan je lichamelijke behoeften.

Ik vroeg aan collega Qali Nur, die zelf deze maand ook vast, naar de relatie tussen suiker en ramadan.

Waar komt de naam Suikerfeest vandaan?

“Wij noemen het gewoon ‘Eid’, of eigenlijk Eid al Fitr. Je hebt het grote feest en het kleine feest. Het grote feest is wat in het Nederlands het Offerfeest heet, en het kleine feest is het Suikerfeest. Er wordt inderdaad flink veel zoet gegeten, maar de naam Suikerfeest is gewoon een vernederlandsing.”

Je vast nu al 2,5 weken. Heb je overdag wel eens last van een suikerdip? 

“Suiker is niet een speciaal issue tijdens het vasten. Hoewel, mijn vrienden in Londen, gaan massaal aan de zoete fruitdrankjes als ze het vasten mogen breken. Ik doe dat gewoon met een dadel, zoals de traditie voorschrijft.”

Is het moeilijk om vol te houden hier op de redactie als je anderen ziet eten?

“Iedereen zegt altijd ‘dat lukt mij nooit’. Maar ik nodig je graag uit om een dagje mee te doen. Iedereen kan het. Het is niet zo dat moslims een bijzonder menstype zijn om dit te kunnen. Je moet gewoon tegen jezelf zeggen dat je het vol moet houden. Zelf heb ik niet iets speciaals wat ik mis op zo’n dag, ook niet iets zoets. Mijn moeder heeft dat wel met koffie. Zij krijgt de eerste dagen echt hoofdpijn.”

Neem je je normale eetpatroon nu ook kritisch onder de loep?

“Ja, dat wel. Het is niet per se zo dat je in totaal minder eet op een dag, daar gaat het ook niet om. Wel dat je bewust eet. De profeet heeft gezegd dat je maag voor eenderde gevuld moet zijn met voedsel, voor eenderde met water en voor eenderde met lucht. Het is dus niet de bedoeling om jezelf vol te stoppen met eten.  Ik merk wel dat ik bewuster eet, en misschien ook wel gezonder. Nu breek ik het vasten met een dadel, voedzame soep en yoghurt, terwijl ik anders soms gewoon snel iets eet zonder erbij stil te staan.”

Nog zo’n anderhalve week te gaan tot het Suikerfeest begint. Houd je het vasten goed vol in combinatie met werk?

“Jawel, maar voor mij is de ramadan vooral een spirituele maand. In die zin vind ik het vooral een heel mooie maand. Ik ben bezig met mijn connectie met God en mijn connectie met andere mensen. De ramadan gaat niet alleen over eten, maar ook over gedrag in het algemeen. Tijdens de ramadan probeer ik een extra goed persoon te zijn. Ik slik mijn irritaties in, probeer andere mensen extra te helpen. Daar gaat het om.”

Qali organiseert donderdag 22 juni een wasteless iftar in Den Haag. De ingrediënten wordt woensdagmiddag opgehaald bij supermarkten en de Haagse markt. Zo wordt het eten gered van de vuilnisbak en maken Qali en haar vrienden er een superlekkere maaltijd van (dat belooft ze). Er is ook Spoken Word Poetry.
Tijdens de iftar wordt geld opgehaald voor mensen in Somalië die te lijden hebben onder de aanhoudende droogte. 

Ook als je niet kunt komen, kun je wel doneren via https://www.classy.org/fundraiser/887740

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *