Plasticvrije bietenhapjes bij Ekoplaza

Het was rond half vijf ‘s middags. Ik fietste over straat, een werkafspraak was eerder klaar dan verwacht. Het was nog te vroeg voor het avondeten, maar precies op tijd voor een weergaloze energiedip. Ik kreeg visioenen van grote zakken Engelse drop en chocoladebroodjes.

Ineens hoorde ik muziek, van het type dat we tien jaar geleden nog ‘loungemuziek’ noemden. Het geluid kwam uit de richting van Ekoplaza, maar dan uit een deur ernaast. ‘Ekoplaza lab’ stond er op doeken die de muren bedekten.

Plasticvrije deejay Ekoplaza
Plasticvrije deejay

Binnen stond een dj achter een draaitafel, en babbelden mensen met champagneglazen in de hand ingetogen blij met elkaar, een paar kinderen renden rond.

Het bleek de feestelijke opening van de eerste plasticvrije minivestiging van Ekoplaza. Er waren op dat moment 682 producten te koop, meldde een bordje (ik heb ze niet geteld), voornamelijk in glas, of verpakt in verdacht veel op plastic lijkend biomateriaal van houtvezel of melkzuur uit rietsuiker. Bij de groenteafdeling hingen linnen tasjes.

plasticvrije bietenhapjes
plasticvrije bietenhapjes

En: op de statafels stonden hapjes op bamboebordjes en met bamboebestek. Een mevrouw kookte ter plekke couscous met wokgroenten. Een enigszins eclectische combi, maar precies wat ik nodig had om half vijf ‘s middags. De gedachte aan Engelse drop was er meteen door verdreven. De minimozzarellahapjes, de wortelstengels met hummus en de pittige bietengazpacho zorgden ervoor dat ook het visioen van het chocoladebroodje in het niets oploste.

linnen tasje Ekoplaza

Ik ging naar huis met een linnen tasje met studentenhaver in bioplastic en yoghurt in glas voor thuis. ‘Alleen het kassabonnetje’, zei de vriendelijke jongen bij de kassa. ‘Daar hebben we nog geen duurzaam alternatief voor.’

Wil je altijd de drie nieuwste artikelen ontvangen in je mailbox? Abonneer je op de nieuwsbrief:

Je mailadres:
Je voornaam of voorletters:
Je achternaam:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *