Mindfulness om minder te snoepen

Chocola! Koekjes! Drop!

Ik heb drie deadlines en twee uur te weinig geslapen. Ik loop naar de snoepla van collega Trisha, maar buig net op tijd af richting de koffiemachine waar ik tijdens onze Koemelkloze Proefweek voor mijn cappuccino kan kiezen tussen cocosdrink en havermelk.

Terug achter mijn bureau merk ik dat ik ongedurig blijf.

Cola light! Chocopinda’s! Apekoppen!

Ik stuur een facebookbericht naar Lucia in Londen, die ook een paar dagen niet wil snoepen en meldt dat ze omvalt van vermoeidheid. Ik adviseer haar een powernap te doen. Helaas is een kwartiertje slapen onder je bureau nog niet ingeburgerd bij ons op de redactie.

Ik eet een boterham met (suikerloze) pindakaas achter mijn computer waar tien (echt waar) schermen naast elkaar open staan. De boterham helpt niet om mijn gedachten aan chocola weg te nemen. Maar misschien had ik meer stil moeten staan bij de smaakervaring.

Dat zeggen mindfulnessgoeroes althans al lange tijd. En laatst meldden onderzoekers het ook tijdens het Europees Obesitascongres in Portugal. Nu waren dat wel onderzoekers die onderzoek hadden gedaan naar hun eigen afvalprogramma.  Het gemiddelde gewichtsverlies van de deelnemers bedroeg 1,9 kilogram in 15 weken, tegenover 0,3 kilogram bij de controlegroep. “De resultaten suggereren dat er een positief verband is tussen bewust eten en gewichtsverlies”, zei Carolyn Dunn van de North Carolina State University (VS) op het congres.

Nu gaat mijn challenge juist niet over afvallen, maar bewust eten lijkt me wel de basis om een suikerloos leven vol te houden. Als we wat leren over de basisprincipes om mindful af te vallen, kunnen we ook mindful minder suiker eten.

‘Mindful eten is je bewust zijn waarom je eet’, zei Carolyn Dunn tegen The Guardian. ‘Voel je echte hongersignalen, of eet je omdat je verdrietig bent of omdat je net in de rij bij de kassa in de supermarkt werd verleid om een chocoladereep te kopen?’

Een tip van Carolyn: de eerste twee happen een zoete traktatie verschaffen je het meeste plezier. Proef die twee happen dus bewust en neem de rest mee naar huis of maak er iemand anders blij mee.

Ik ben uiteindelijk maar vroeg naar bed gegaan.

En ik ga vanaf morgen mijn boterham met pindakaas niet meer achter de computer eten, maar aan de keukentafel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *