Groente en fruit duurder door hogere BTW? Lekker dom

‘Twee ons groente, twee stuks fruit, dan houd je het een heel stuk langer uit.’ Ik schat dat ik in mijn leven zo’n 10.000 appels, 5.000 bananen en 20.000 sinaasappels op heb.

Nooit bij stilgestaan dat daar BTW op zit, en het nieuwe regeerakkoord dus ook over appels en peren gaat. Daarover later meer.

Bij ons in huis moeten de bananen verstopt worden, want die worden anders zo weggegeten waar je bij staat. Het is voor mij onbegrijpelijk dat er mensen zijn die niet van fruit houden. Vriendin A. is zo iemand. Je maakt haar heel erg verdrietig als je een appel of peer in haar directe blikveld houdt. Nu is ze als volwassene wel richting de bessen en frambozen gegaan, en heeft ze zich altijd zo veel mogelijk aan die ‘twee ons groente’ per dag gehouden.

Maar ik snap ook wel dat fruit niet altijd hetzelfde ‘ha, lekker’-gevoel oproept als een roze koek of een zak Engelse drop. En eerlijk gezegd heb ik nog nooit een impuls aankoop gedaan bij de kassa sinds sommige supermarkten, heel goedbedoeld, daar snoeptomaatjes en snackkomkommers neerleggen, in plaats van Mars en Snickers.

Het viel me laatst wel op bij de Dirk van den Broek bij mij in de buurt, dat de zakken oranje nachochips en de megabakken familiesnoep zodanig uitgestald stonden dat je ze bijna moest kopen om je überhaupt een weg te kunnen banen door het winkelpad.

Ik schreef hier al over in mijn laatste redactioneel voor OneWorld, maar het onderwerp blijft me bezighouden. Waarom wordt het ons zo veel makkelijker gemaakt om ongezond te eten dan om gezond te eten? (En dat ongezonde werkt ook nog eens door in ongezonde productieprocessen en meer vervuiling, maar dat is een ander verhaal)

Daarom is het vreemd dat onze nieuwe regering de BTW op voedsel wil verhogen van 6% naar 9%. Nu denk je misschien: balen, maar dan wordt toch AL het eten duurder? Dat klopt, maar omdat fruit en groente al relatief meer kosten, gaan die prijzen extra omhoog.

Sinds het jaar 2000 is suiker 18% goedkoper geworden, schrijft Foodwatch. Groenten en fruit zijn juist anderhalve keer duurder geworden: +50% en +41%. Foodwatch heeft een petitie opgesteld die je online kunt signeren.

Foodwatch schrijft verder:  Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek …. 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro.

Dat is zo jammer, want groente en fruit hoeven niet duur te zijn. In de omgeving van het Brabantse Boxmeer, waar ik ben opgegroeid, koop je bij mensen aan huis de lekkerste en meest verse seizoensfruit en -groente, al dan niet biologisch. Gigantische stronken kool, bijna angstaanjagende bossen wortels, zakken aardappels en uien, dozen vol appels. Je moet alleen wel weten wat je ermee kunt doen.

Ik weet dat leerlingen en docenten al helemaal doorgedraaid raken van wat ze er allemaal doorheen moeten stampen in een schooljaar, maar soms lijken me ouderwetse gezondheids-, kook- en wecklessen best een aardig idee.

Maar zolang die er nog niet zijn, is het vooral belangrijk dat we alles op alles zetten om mensen wat vaker richting een paprika te bewegen in plaats van naar een zak paprikachips.

De BTW verhogen zodat groente en fruit relatief nog duurder worden, dat is lekker dom, zoals zoon S. zou zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *