Dit gebeurt er als het voedingscentrum iets zegt over het suikergehalte in kinderdrankjes

Bij het begin van het nieuwe schooljaar leek het het Voedingscentrum een goed idee om het suikergehalte in kindersapjes nog eens onder de aandacht te brengen.

Op de zoon van school S. mogen ze alleen water en melk meenemen, maar op veel andere scholen schijnt het nog steeds een pakjes-bonanza te zijn tijdens het fruitkwartiertje.

Waarom geen vriendelijk maar beslist pakjesverbod?

Al is het maar omdat die pakjes geld kosten: je betaalt 36 cent voor 200ml Fristi. Stel, je geeft 40 weken 5 pakjes mee, dan kom je op 72 euro. Geen kapitaal, maar dat bedrag had je ook op een andere, leukere, manier had kunnen besteden dan aan een berg vloeibare melkbestanddelen, water, 5% multivruchtensap uit geconcentreerd sap, suiker, fructosestroop, pectine, guargom, dikaliumfosfaat, trinatriumcitraat, melkzuur, aroma en karmijn (kleurstof).

En dan het afval: van die 200 pakjes kun je ook nog eens een toren bouwen van 24 meter hoog. Dat is een huis met vijf verdiepingen. In mijn schooltijd was de drinkbeker totaal ‘uncool’, maar nu zie ik zelfs kinderen met Doppers lopen.

Foto van het Voedingscentrum: het aantal suikerklontjes per pakje kinderdrinken
Foto van het Voedingscentrum: het aantal suikerklontjes per pakje kinderdrinken

Fabrikanten doen allerlei beloftes over het verlagen van het suikergehalte in hun drankjes. Het voedingscentrum testte 45 pakjes drinken:

  • In 6 pakjes zat 1 klontje suiker minder ten opzichte van vorig jaar
  • In 6 pakjes zaten 2 klontjes suiker minder
  • In 2 pakjes zit meer suiker
  • In 31 pakjes was niks veranderd

Het Voedingscentrum adviseert op z’n siteDe basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet vaker dan 1 keer per week geven. Melk of yoghurt heeft je kind elke dag nodig.
(
verderop staat: drankjes met suikervervangers zijn ‘light’, maar kunnen wel tanderosie veroorzaken.)

Lijkt me op zich vrij logisch. En ook goed om er nog eens op gewezen te worden. Als we met de kinderen uit eten gaan, bestellen we voor hen vaak zo’n troebel peren- of appelsapje van een biologisch merk. Dat voelt redelijk gezond en verantwoord-bewust, maar het is net zo goed een suikerbom. Voor kinderen tussen de vier en acht jaar, worden maximaal 8 suikerklontjes per dag aangeraden. Een pakje appelsap bevat er 5 (bekijk ook de Capri-Sun index).

Vruchtendranken voedingscentrum
Vruchtendranken volgens het Voedingscentrum

Op Facebook schrijft het Voedingscentrum bij een plaatje van de nieuwe poster: Een pakje drinken voor kinderen bevat nog altijd tussen de 3 en 5 klontjes suiker. 1 pakje per week minder scheelt al snel 160 suikerklontjes per jaar!

Het bericht leverde meer dan 1000 reacties op. Veel reacties in de trant van ‘O, zeg, dat wist ik niet. Ik wilde chocomel  bestellen, maar ik doe nu toch maar iets anders’. Een aantal is in de trant van: ‘Mogen we dan niks meer eten in dit land?! Ik word liever zestig met lekker eten dan tachtig als ik elke dag glutenvrijbrood moet eten en water drinken’.

Sommige moeders reageren een tikkeltje geïrriteerd op de waarschuwing, zoals deze mevrouw: ‘Pffff, het is goed om voorlichting te geven, hoor, maar de opmerking ‘1 pakje per week minder scheelt al 160 suikerklontjes per jaar’ vind ik tikkie hysterisch ( alsof die 160 suikerklontjes per jaar het hem doen.) Er bestaan trouwens ook heeeel veel kinderen zonder overgewicht die iedere dag een pakje drinken mee naar school krijgen.’ *

Zuiveldranken
Zuiveldrankjes volgens het Voedingscentrum

Volgens mij is dat een vaak voorkomend misverstand: ‘zolang je er niet te zwaar van wordt, is suiker niet ongezond’. Maar suiker doet van alles in je hersenen en alvleesklier wat je niet ziet. Daar hoef je niet direct een suikeralarm om te slaan, maar het is wel goed om te weten.

Alpro soja komt na water als de gezondste keuze uit de test, al vraag ik me af hoeveel kinderen dat voor hun lol drinken. Het voordeel daarvan is misschien wel dat ze dan vanzelf water of thee kiezen om maar geen sojamelk te hoeven drinken.

*Uitzonderingen zijn er altijd. Zo hoorde ik van een meisje dat afviel tot onder gezond gewicht toen de school overstapte van drinkpakjes naar water. Haar moeder heeft nu afspraken gemaakt met de school over wat ze mag drinken. Haar dochter heeft weer energie om te spelen, en verder is er geen kind in de klas dat zeurt om Wicky of Taksi.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *