Bij de tandarts: minder suiker, meer tandpijn

Hebben jullie dat ook, dat je de twee dagen voordat je naar de tandarts gaat, ineens extra goed gaat poetsen en tandenstoken? Alsof dat nog het verschil gaat maken tussen wel of geen gaatjes.

Ik ben dus zo iemand die dat doet, en deze keer bij de jaarlijkse tandartscontrole nog meer. Ik had namelijk de laatste tijd onbewust minder goed gepoetst, omdat bepaalde tanden dan wel kiezen pijnsignalen afgaven als ik eroverheen borstelde.

Volgens Man P. kwam dat omdat ik mijn tanden te lijf ga als een vieze vloer die je schrobt met groene zeep en ouderwetse borstel met stugge haren. Maar ook toen ik mijn tanden fluweelzacht ging behandelen, bleef de pijn.

Van de weeromstuit ging ik minder lang (en ik geef toe, minder goed) poetsen, waarna ik visioenen kreeg van rijen gaatjes en een teleurgestelde tandarts.

Dus nog maar eens extra goed gepoetst en getandenstookt in afwachting van het vonnis.

Geen gaatjes! Maar hoe kan het dan, vroeg ik de tandarts: ik eet minder suiker, maar ik heb meer pijn aan mijn tanden.

En toen zei hij iets waardoor ik het gevoel kreeg dat hij helderziend is. Hij vroeg naar mijn eetpatroon:

  • Drink je verspreid over de dag meerdere koppen groene thee
  • Eet je verspreid over de dag fruit of zoetige groente
  • Eet je vaker kleine beetjes over dag, in plaats van drie maaltijden met flink aantal uren pauze ertussen
  • Neem je ‘s avonds een paar uur na het eten nog een bakje yoghurt

Sinds ik met de No Sugar Challenge ben begonnen, is het antwoord op alle vragen: ja. Ik ‘graas’ wat meer door de dag heen en neem ‘s avonds laat yoghurt (met muesli, rozijnen en noten) in plaats van Oma’s Cake.

“Ik zeg dit niet als voedingsdeskundige”, zei mijn tandarts, “maar vanuit je tanden bezien is dat noodlottig. Thee, fruit, yoghurt, melk, het bevat allemaal zuur dat het glazuur van je tanden aantast. Poets je meteen na het eten?”
Ik twijfelde tussen een eerlijk antwoord en het sociaal gewenste antwoord, maar gelukkig bleek het eerlijke antwoord het goede antwoord. “Als je meteen poetst na zo’n zuuraanval, tast je het glazuur nog meer aan.”

Wie had dat ooit gedacht, deze schaduwzijde van een gezond eetpatroon. Er moeten in Amsterdam en omstreken veel #fitgirls rondlopen met zere tanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *