Beschuit met muisjes zijn gewoon onvervangbaar

We waren op kraambezoek bij baby J.: een heel lief, klein bolletje met een grote bos donker haar. Ze heeft het hele bezoek slapend doorgebracht in onze armen doorgebracht, terwijl vader E. vanaf een afstand trots naar zijn dochter keek.

Het was mijn eerste kraambezoek sinds het begin van de No Sugar Challenge.

Toen kwam de vraag: wie wil er beschuit met muisjes?

Alle aanwezige kinderen riepen: jaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Ik wilde ook ‘ja’ roepen, maar mompelde nog net op tijd ‘nee’. Want:

Muisjes zijn anijszaadjes met een suikerlaagje. Ze bestaan uit: suiker, anijszaad, tarwezetmeel, glucosestroop, glansmiddel en kleurstof. 100 gram muisjes bevatten 79 gram suiker. Je beschuitje met muisjes is dus eigenlijk een beschuitje met suiker.

Beschuit met muisjes is de allerleukste traditie die er is. Misschien juist omdat het zo kneuterig is en zo simpel, maar tegelijkertijd ook echt een symbolische mini-verwelkoming van de baby.

Tijdens mijn eigen kraamperiodes heb ik nooit een gelegenheid overgeslagen om met het aanwezige bezoek een beschuitje te eten. Maanden later vind je nog minimuisjes terug tussen de kussens van de bank of onder de kast, maar dat maakt het nou juist extra gezellig, die traditie.

En nu bij baby J. dus voor het eerst beschuit met muisjes overgeslagen. Gelukkig werd er meer dan genoeg beschuit gegeten door de andere bezoekers.  Baby J. sliep tevreden door al het beschuitgekraak heen, maar ik hield er, sentimenteel als ik ben bij ceremonies en rituelen, toch een licht knagend gevoel aan over, alsof ik niet 100 % had gevierd dat baby J. er is.

Vanaf nu geldt er dus één uitzondering op de No Sugar Challenge, en dat is beschuit met muisjes. En bij het volgende bezoek eet ik gewoon twee beschuiten, waarvan dus eentje alsnog voor baby J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *